El passat dimecres 3 de juliol del 2024, el portaveu i responsable de Comunicació de @SomSardana, @JoanPonsPuig, es va reunir amb @JoanAranda, impulsor del projecte @S21puntcat. Des de SomSardana estem oberts a escoltar nous projectes de difusió i promoció del sardanisme. Per aquest motiu hem iniciat un diàleg amb S21puntcat per superar discrepàncies i malestars mutus. Cal remarcar que la reunió va ser cordial i positiva en tot moment i vam voler escoltar per, també, poder proposar solucions.
En aquest sentit, volem fer públic que entre S21puntcat i SomSardana hi ha voluntat d’entesa i que evidenciem la necessitat i la voluntat d’arribar a acords per ambdues parts pel bé del sardanisme. Des d’un inici, SomSardana vam creure en el projecte d’S21puntcat quan es va concebre. Tant és així que vam cedir l’enquesta Què caldria per fer més atractiva la sardana amb un total de 1.664 respostes, de les quals un 35,7% es consideren de no sardanistes. Sobre el mateix punt, vam entendre que era un projecte atractiu per poder recollir noves propostes del món de la sardana. Això no obstant, com tots els debats oberts i en línia, hi ha el risc que els missatges publicats puguin ferir sensibilitats i provocar malestar. En aquest punt, vam entendre que hi havia un cert rebuig cap a la nostra tasca i vam decidir no participar més fins a reunir-nos amb l’equip d’S21puntcat i parlar sobre l’estat de la qüestió. Ara, havent-nos reunit ambdues parts, la nostra voluntat és passar pàgina i començar-ne una de nova: la de la comunicació i entesa entre la nostra entitat i el projecte S21puntcat.
És per això que en el Pla de Comunicació que presentarem a la tardor del 2024, preveurem el web www.debat.s21.cat com una via més de comunicació i mantindrem actiu el nostre compte per respondre missatges i preguntes sempre que ens mencionin usuaris amb nom i fotografia. No respondrem perfils anònims i perfils que facin anar un to sense ètica ni respecte. En resum, reprendrem l’activitat amb què vam entrar al fòrum: participant dels debats, resolent dubtes puntuals i fent seguiment i recollint noves propostes que puguin sorgir.
D’altra banda, volem fer un aclariment de diferents declaracions de SomSardana pel que fa al web PortalSardanista que han pogut tenir interpretacions errònies que lamentem. En primer lloc, volem deixar clar que Joan Aranda, havent deixat la Junta Directiva de l’aleshores Confederació i havent fet el traspàs de la seva àrea, en el moment que vam patir el greu incident amb el servidor de la Confederació —incident amb què va caure el PortalSardanista, els correus electrònics corporatius i altres webs—, es va posar en absoluta predisposició de SomSardana per ajudar-nos a resoldre la caiguda del servidor. En segon lloc, sobre la referència que el PortalSardanista «estava fet a pedaços», volem matisar que el PortalSardanista, des de la seva creació fins al final del seu servei, es va anar ampliant al llarg dels seus anys amb noves informacions i funcionalitats i que la paraula «pedaços» no s’ha d’interpretar negativament en cap cas. El sentit de la paraula anava en la línia d’afegitons per fer el web més potent i complet per al sardanisme. Per tant, SomSardana també volem mostrar autocrítica per discursos i opinions propis en espais oficials i no oficials que hagin pogut fer pensar a les entitats membres de SomSardana que el nostre posicionament és negatiu envers S21puntcat: no ho és. És per això que amb aquest missatge redefinim el nostre posicionament oficial, que substitueix el de 13 de març del 2024, amb l’objectiu de mostrar entesa i suport.
Finalment, emplacem l’equip d’S21puntcat a futures reunions amb l’equip de SomSardana per fer-nos coneixedors de primera mà d’allò que creguin oportú amb la finalitat d’evitar, a curt i a llarg termini, discursos i opinions errònies causats per una manca d’informació. I volem tancar la nostra intervenció amb una cita literal del nostre portaveu feta en aquest mateix fòrum:
«I sobre què penso de l’S21, entenc que és una eina d’interès per al sardanisme i que fomenta el debat i ens permet estar al dia de l’activitat sardanista com per exemple els debats generats al voltant de LSDA. Però com tota plataforma oberta en el segle XXI, al mateix nivell que les xarxes socials, és susceptible d’acollir persones que no sempre adopten un to respectuós i en escrit es poden malinterpretar intencions i emocions.»
Junta Executiva de SomSardana